Натисніть, щоб прослухати текст! Powered By GSpeech
2021 рік
Контрастна версія
Звичайна версія

Управління збирання та підготовки даних статистичних спостережень

 

Повідомлення для респондентів про результати їх анкетного опитування з питань складання звітності та визначення шляхів покращення організаційної роботи щодо проведення державного статистичного спостереження зі статистики інформаційного суспільства та виявлення нереалізованих можливостей зміцнення партнерських стосунків з респондентами

 

  1. Стислий опис результатів проведення анкетного опитування.

Анкетне опитування проводилось у період з 15 квітня по 15 травня 2021 року.

Тема опитування: проведення державного статистичного спостереження зі статистики інформаційного суспільства за формою № 1-ІКТ (річна) "Використання інформаційно-комунікаційних технологій на підприємстві у 2021 році".

Мета опитування: вивчення думки респондентів з питань складання звітності та визначення шляхів покращення організаційної роботи щодо проведення державного статистичного спостереження та виявлення нереалізованих можливостей зміцнення партнерських стосунків з респондентами.

Анкета вміщувала запитання про способи отримання респондентами інформації щодо участі у ДСС, способи подання звітності до органів державної статистики, а також щодо складання форми № 1-ІКТ (річна).

В анкетному опитуванні взяло участь 60 респондентів Харківської області та міста Харкова, які за середньою чисельністю працівників розподілились таким чином:

− 12% − більше 250 осіб;

− 22% − від 51 до 250 осіб;

− 41% − від 11 до 50 осіб;

− 25% − від 0 до 10 осіб.

  1. Основні висновки за результатами анкетного опитування.

За результатами анкетного опитування визначено наступне:

48% респондентів отримують інформацію про участь у ДСС з повідомлень ГУС у Харківській області, 18% − за допомогою сервісу "Пошук за кодом ЄДРПОУ", розміщеному на вебсайті ГУС, та безпосередньо при поданні звітності, 15% − із запита до ГУС щодо переліку форм ДСС, 13 % – з повідомлення по телефону.

92% респондентів зазначили, що у них не виникало складнощів при складанні звіту,
8% − мали проблемні питання щодо термінології, зазначеної у формі.

Водночас, 90% респондентів відмітили, що їх задовольняє повнота та доступність інструктивних матеріалів при заповненні формуляру.

65% опитаних респондентів зазначили, що найзручніший спосіб отримання практичної допомоги – це роз'яснення щодо заповнення форми ДСС; індивідуальні консультації у телефонному режимі та режимі онлайн – 28%; шляхом інструктивних листів ГУС, надісланих на адресу підприємства, – 25%. І лише по 2% висловили бажання отримувати консультативну допомогу безпосередньо на своєму підприємстві або при відвідуванні ГУС у Харківській області.

Слід зазначити, що більша частина опитаних (53%) на заповнення форми № 1-ІКТ (річна) витратили понад годину.

87% опитаних зазначили, що найзручніше надавати звітність до органів державної статистики через систему електронної звітності. Респонденти відмітили, що основними причинами неможливості електронного звітування є зручність подання ними статистичної звітності у паперовому вигляді та неякісний Інтернет-зв'язок або його відсутність.

Кількість опитаних, що надають перевагу поданню звітності до "Єдиного вікна", склала 10%, водночас, 3% зазначили, що обидва способи їм зручні.

88% опитаних зазначили, що інформація, яка розміщена на вебсайті ГУС у Харківській області є корисною для респондентів.

92% респондентів оцінили роботу ГУС у Харківській області на "відмінно" або "добре".

За результатами проведеного анкетного опитування були надані наступні пропозиції щодо покращення організаційної роботи ГУС у Харківській області у співпраці з респондентами:

– використання електронної пошти для повідомлень від ГУС у Харківській області;

– додаткові роз'яснення для новозалучених до звітування;

– зменшення звітного навантаження на респондентів (зменшення кількості звітів).

 

  1. Аналіз результатів анкетного опитування.

Пропозиція щодо надання додаткових роз'яснень для новозалучених до звітування респондентів буде врахована у плануванні роботи з респондентами у подальшому.

Крім того, відповідно до Програми розвитку державної статистики до 2023 року одним із напрямків розвитку державної статистики є зменшення звітного навантаження на респондентів. На виконання завдань, передбачених Програмою, Держстат щорічно здійснює моніторинг участі респондентів у державних статистичних спостереженнях та визначення звітного навантаження. Метою здійснення моніторингу участі респондентів є відстеження змін і аналіз кількості респондентів державних статистичних спостережень, проєктного та фактичного обсягів форм державних статистичних спостережень, а також інформації про причини неподання форм.

Щиро дякуємо всім респондентам, які взяли участь у анкетному опитуванні,

та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

Добре
Закрити
Натисніть, щоб прослухати текст! Powered By GSpeech